Sjedda's roedel | Amichien Bonding | Berichten

Avatar
Wachtwoord kwijt?
Uitgebreid zoeken
Forum bereik


MatchForumoptiesMinimum lengte zoekwoord is 3 tekens - maximum lengte zoekwoord is 84 tekens
De forums zijn op dit ogenblik gesloten en zijn alleen voor lezen toegankelijk
sp_Feed Onderwerp RSS sp_TopicIcon
Sjedda's roedel
31 januari 2011
22:43
Avatar
sjedda
Member
Members
Forumberichten: 49
Lid sinds:
2 november 2008
sp_UserOfflineSmall Offline

Hoi Carol,

Heel mooi geschreven maar wat doe je als je hond het wilt regelen in een roedel. Mijn teef is dus een regelaar met meerdere honden. Als er 2 honden gaan spelen of rennen dan stopt zij ze door aanvallend te gaan grommen en er tussen te duiken dat ze "normaal" moeten doen. Zij begint het spel of er komt geen spel maar de andere honden mogen dus niet spelen en rennen. Doen ze het toch dan worden ze nog harder gecorrigeerd.

groetjes Patries

1 februari 2011
16:23
Avatar
Carol
Member
Members
Forumberichten: 188
Lid sinds:
28 januari 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Hoi Patries,

Klinkt [i:1v0a1q2q]alsof[/i:1v0a1q2q] zij de Alfa is binnen de groep maar dat hoeft niet.

Luistert ze goed naar jou?
Accepteert ze het als jij een spel stopt?
Dan kan je haar ook zien als een rechterhand/kolonel.
Erg handig voor als je niet thuis bent binnen de roedel van honden.

Maar... ben jij , of een ander gezinslid, thuis, ben jij of een van hen de alfa. (Mens staat boven de hond)
Het eten is daar een belangrijk onderdeel in.
De alfa eet eerst, wat er overblijft is daarna voor de sterkste tot de zwakste.
Het is lastig om drie honden of meer bijvoorbeeld tegelijkertijd te eten te geven en zal er altijd wel 1 of twee vooraan staan. De rest zal het ook niet proberen om voor te gaan, dat is nu eenmaal de orde binnen een groep.

Als jou roedel goed werkt zou ik er niets aan veranderen.
Mits ze goed naar jou luisteren natuurlijk.

Mocht je niet meer willen dat zij het regelt, zal je haar aan moeten pakken.
Als je meerdere honden hebt is dat wel van invloed op de hele roedel en moet je heel goed opletten hoe de rest erop reageert.
Er kan er maar zo eentje zijn die denkt:
Hey, de vacature van Alfa komt vrij, dat is het proberen waard!
Die hond zal dan ineens ander gedrag gaan vertonen omdat ze de baas moet zijn. Een roedel zonder Alfa is immers verloren..... Iemand moet het doen om te overleven is de gedachte van een hond.
Iedereen binnen de roedel zal daar weer op reageren op de een of andere manier.

[b:1v0a1q2q]Jij[/b:1v0a1q2q] moet altijd de Alfa zijn en dat op alle fronten en aan alle honden laten merken.
Bij meerdere honden is er dan ook nog een rangorde, die uit zich niet veel maar is er wel. Denk maar aan een gewoon gezin, de 1 heeft meer te vertellen dan de ander.

Amichien bonding is een geweldig startpunt om een Alfa te worden/zijn en daarna om te blijven.

Ik hoop je vraag begrepen te hebben, anders hoor ik het graag.

Groetjes Carol

1 februari 2011
18:21
Avatar
sjedda
Member
Members
Forumberichten: 49
Lid sinds:
2 november 2008
sp_UserOfflineSmall Offline

Hoi Carol,

Je schrijft intressante stukken, die me wel aan het denken zetten.

De hond over wie ik het heb heet Kaya en zij luisterd erg goed naar mij. Heel gevoelig op stem geluid en niet gevoelig voor voer. Als ik maar iets boos wordt heb ik een onderdanige hond naast me. Ze verliest me niet uit het oog. Ze hangt erg aan mij.
Heb nog nooit een spel gestopt tussen de andere honden, maar eerder Kaya gecorrigeerd door haar te roepen en te zeggen tegen haar dat het niet mag. Dan blijft ze ook wel een paar tellen naast me lopen en kijkt mij heel onzeker aan. Maar daarna gaat ze weer tegen de andere 2 honden tekeer. Ik roep haar dan weer en dan houdt ze dus weer op maar valt ook weer terug.

Hoe moet ik haar dan aanpakken zoals jij schrijft? Ik pak nu een stok en gooi het en zij gaat die stok dan halen en de andere honden spelen door met elkaar en zij loopt met haar stok rond en valt de andere niet meer lastig. Als zij die stok maar in haar bek houdt doet ze niet vervelend tegen de andere.

Dit ritueel doet ze dus ook in huis. Als er iemand binnen komt dan pakt ze het liefst iets in haar bek (schoen, speeltje) en loopt brommend rond met staart erg laag en kont krom. Dit duurt even en dan gaat ze ergens rustig liggen. Als ze niks in haar bek heeft dan springt ze tegen mensen op die binnen komen en begint met lichtelijke te happen in handen of armen. En duikt daarna weer naar een schoen of speeltje.

Doe aan speuren met haar en ze wordt onzeker verklaard door de instructeur. Haar staart staat nooit in de lucht altijd neutraal of erg laag. Ze is een herplaatser en moet zeggen dat ik haar heel moeilijk kan lezen.

Nico zegt ook vaak "jij wilt vrienden met je honden zijn, maar je moet Alfa zijn". Miss ben ik het dan niet altijd overduidelijk maar wil het wel zijn en probeer ook zoveel mogelijk dingen. Als er nu visite komt dan stuur ik haar naar haar plaats en ook al komt er nog eens een blaf uit de bench ze blijft er wel totdat ik het zeg dat ze mag kijken.

Dat Amichien bonding klinkt wel intressant, geef je daar les in? Weet je er zoveel van dat we het miss een keer tijdens een bakkie koffie kunnen bespreken? Zou graag meer willen weten.

groetjes patries

1 februari 2011
23:01
Avatar
sjedda
Member
Members
Forumberichten: 49
Lid sinds:
2 november 2008
sp_UserOfflineSmall Offline

Hoi Carol,

Nog een kleine aanvulling. Het roedeltje honden bestaat uit de hond (Zhenga) van me vriendin en nog een hond van mij Yabo. Dus als die met elkaar spelen komt Kaya er tussen. Zhenga en Kaya hebben een hele tijd terug 2 keer gevochten en daarbij heeft Kaya het 1 keer flink verloren de andere keer was het een uitval waardoor Zhenga niet gelijk iets terug deed.
Het is nu zo dat als Zhenga gaat rollen (zich dus verlaagd) Kaya het toch probeert weer een stapje hoger te komen door naar haar toe te gaan en een stille aanval probeert. Zhenga gaat dan staan en kijkt een keer naar Kaya en Kaya druipt af.

Kaya is ook een hond die alle onderdanige type honden gelijk grijpt. Als een hond heel hoog is dan haalt ze het niet in haar botten hersens om een aanval te gaan doen hoe klein of groot ze ook zijn, dan druipt ze af en zoekt ze mij op.

Als ik een hond zie aan komen (en zie dat het een onderdanige hond is, niet altijd te zien natuurlijk) dan lijn ik haar vast en mochten we elkaar toch moeten passeren dan kan ik haar wel ruimte geven in de riem en is ze ook heel stuurbaar aan de riem. Net iets meer controle over Kaya aan de riem, en voorkom dat ze niet uitvalt of een andere hond verwond.

Groetjes Patries

2 februari 2011
13:49
Avatar
Carol
Member
Members
Forumberichten: 188
Lid sinds:
28 januari 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Hoi Patries,

Bedankt voor je complimenten en je openheid in je situatie.
Nee ik geef er geen les in. (lijkt me wel leuk)

Heb me heel erg ingelezen in het Amichien Bonding (AB)
Door mijn eigen problemen met de hondjes vorig jaar, en het openlijk praten erover, werden de boeken aangeboden door een collega van mij.

Die collega traint honden voor G&G en geeft puppy trainingen..
Een andere collega van mij traint honden voor agility, behendigheid.
Beide waren enthousiast over deze manier van aanpak maar zijn toch beide weer heel verschillend in de opvoeding van hun honden. (lees: consequentie)

Ik heb altijd een aantrekking gehad voor gedrag van mens en dier in alle soorten en maten. (dan onthoud je het ook makkelijker)

Wat betreft het "aanpakken" van Kaya is het best wel lastig om dat zo op afstand aan te geven natuurlijk.
Ook je omgang met Zhenga en Yabo zijn hierbij van belang natuurlijk.
De honden zijn 1 groep en jij als leider zal die gelijk moeten behandelen.
Alleen jij en je vriendin staan boven ze in dit geval.

Stel: Zhenga en Yabo gaan de hele dag hun gang en hebben geen of nagenoeg geen correctie nodig dan is het voor Kaya natuurlijk een dubbele straf als ze terug geroepen wordt.
bv: Visite: Stuur je alleen haar naar haar plaats of de anderen ook?
bv: Spelen: Ze mag het niet onderbreken van jou maar doet ze wel eens mee, of kan ze überhaupt meespelen en blijft het dan leuk?
bv: Uitlaten: Je vertelt:
[i:34jv2y9l]Als ik een hond zie aan komen (en zie dat het een onderdanige hond is, niet altijd te zien natuurlijk) dan lijn ik haar vast en mochten we elkaar toch moeten passeren dan kan ik haar wel ruimte geven in de riem en is ze ook heel stuurbaar aan de riem. Net iets meer controle over Kaya aan de riem, en voorkom dat ze niet uitvalt of een andere hond verwond. [/i:34jv2y9l]
Wat doen de andere honden op dat moment?

Wat je altijd heel goed voor ogen moet houden is dat als je 1 lid van de roedel aanpakt op 1 of andere manier, en dat kan dus bv zijn vrijheid beperken als er visite komt of met wandelen, dat de rest dit oppikt en dit gedrag zal versterken. Jij als Alfa geeft immers aan dat je een lid wilt laten weten waar het staat.

Bij het wandelen zal ze aanvoelen dat jij angst voelt, dat kan je helaas niet ontkennen want je lijnt haar aan.
Een hond voelt het al aan voordat je gaat handelen.
Je bent dan niet meer kalm en beheerst.
Een mogelijkheid zou zijn: rustig omlopen.
Zodra je de angst gaat voelen, omdraaien en een andere route nemen of teruglopen waar je vandaan kwam.
Waarschijnlijk zal Kaya dan denken: Oh ik hoef niet aan te vallen en de roedel te beschermen want mijn alfa neemt de beslissing om weg te lopen. Een veilige oplossing die ze ook het gevoel van veiligheid zal geven. Dat zoeken ze in en alfa. Iemand die rust wil bewaren en de veiligheid van de groep bewaakt.

Uiteindelijk zal ze gewoon langs iedereen en alles heen kunnen lopen maar ze moet eerst je vertrouwen terug winnen dat JIJ de juiste beslissing neemt en niet Kaya of een ander lid van de roedel
Buitensporig gedrag is vaak een uiting van: "Geen idee wat er van me verwacht wordt."

Het klinkt misschien hard maar ze respecteert jou op dit moment niet als leider van de roedel, dit moet je terugwinnen.
AB is daar een heel goede manier voor en geeft snelle resultaten.

Maar voordat ik verder typ zal ik je eerst gelegeheid geven wat terug te schrijven... [Beeld niet gevonden]
Ik kan er natuurlijk helemaal naast zitten door je verkeerd te begrijpen.

Groetjes Carol

Forum tijdzone: Europe/Amsterdam
Grootst aantal on-line gebruikers ooit: 23303
Nu on-line: Guido
Gast(en) 2055
Nu op deze pagina: Guido
2055 Gast(en)
Top-schrijvers:
Anonymous: 5792
Doggiewomen: 3186
Doggiewoman: 2638
akita: 2290
bubbels: 1638
daanentous: 1557
angel: 1494
aimee: 1228
granny: 1158
dox ar us: 1053
Gebruikers statistieken:
Gasten: 6
Leden: 20791
Moderators: 0
Beheerders: 1
Forum stat.:
Groepen: 7
Forums: 78
Onderwerpen: 22268
Berichten: 157725
Nieuwste leden:
Hondenforum, Melzz, Outdoor, Irish wolfhounds of Kate s meadow, Co Di CheFay, Yvedoh, Ronald1971, WatchMyDog Nederland, WatchMyDog, Gaby Gevers
Administratoren: Hondenforum: 0