Oudere hond gromt naar jongere hond | Gedrag | Berichten

Avatar
Wachtwoord kwijt?
Uitgebreid zoeken
Forum bereik


MatchForumoptiesMinimum lengte zoekwoord is 3 tekens - maximum lengte zoekwoord is 84 tekens
De forums zijn op dit ogenblik gesloten en zijn alleen voor lezen toegankelijk
sp_Feed Onderwerp RSS sp_TopicIcon
Oudere hond gromt naar jongere hond
18 oktober 2012
18:45
Avatar
Christa-butterfly
Member
Members
Forumberichten: 925
Lid sinds:
1 juli 2008
sp_UserOfflineSmall Offline

Mijn jackrussel is opgegroeid met een herder. Die twee waren heel dik met elkaar.
Helaas is deze herder (een Mechelse) overleden , nu 9 maanden geleden.
Sinds 7 maanden hebben we Vito, een shilo herder in huis. Beestje werd mishandeld en toen we hiervan hoorden hem opgehaald.
Het is een druk maar lief beestje, die we al aardig wat manieren hebben kunnen leren.
Hij is bijna 1 jaar en inmiddels zitten we nog met twee problemen die ik graag aan jullie voor wil leggen.

1. Jackrussel gromt nog regelmatig tegen hem. Het blijft bij grommen en af en toe tanden laten zien maar het duurt nu al zo lang..
Toch blijken ze te kunnen spelen als wij, de baasjes, maar niet kijken.

2. Herder is goed waaks en slaat aan bij alles wat langs de tuin of voordeur loopt, van vogels tot mensen. Hij wordt zenuwachtig als er bezoek binnen komt.

Tips zijn welkom! BVD

18 oktober 2012
21:36
Avatar
Bijke
Member
Members
Forumberichten: 404
Lid sinds:
25 september 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Je geeft wat te weinig informatie voor een antwoord waar je wat aan hebt. Hoe oud is de Jack en zijn het reuen of teven? De herder heb je nu zeven maanden dus is als pup gekomen? Het lijkt of de Jack de herder niet helemaal vertrouwd. Doen jullie ook wel iets met alleen de jack of is de herder er altijd bij? Ze spelen wel samen maar alleen als jullie niet kijken? Voeren jullie ze apart of samen in een ruimte? Hoe zijn ze op de wandeling tegen elkaar?
Zolang er geen vechtpartijen zijn zou ik ze het zelf laten uitzoeken, maar wel zorgen dat er geen speeltjes o.i.d. (waar ze ruzie over zouden kunnen krijgen) rondslingeren.

Wat is je vraag ten op zichte van de waaksheid van de herder? Die waaksheid is onzekerheid. Dat hij zenuwachtig wordt als er bezoek komt is vanzelfsprekend en dat kan de Jack ook op de zenuwen werken. Komt er bezoek, zet de hond dan even apart en als iedereen zit, dan laat je hem er ook bij, maar zorg ervoor dat je bezoek geen aandacht aan hem schenkt. Dan wordt hij vanzelf wat rustiger.

cats-crop-horz-1.jpg

20 oktober 2012
16:21
Avatar
Christa-butterfly
Member
Members
Forumberichten: 925
Lid sinds:
1 juli 2008
sp_UserOfflineSmall Offline

Bijke bedankt voor je reactie!

De jack is 4,5 jaar en het zijn beiden reuen. We zijn aan het sparen om ze binnekort tegelijk te kunnen laten steriliseren, wellicht helpt dit ook tegen het grommen?

Ja, we wandelen 2x daags met honden samen en 1x met ze apart. Balletje gooien doen we ook wel met ze apart, wanneer we dit samen doen gaat de herder er met de bal vandaar en rent de jack er achteraan, dit lijkt me gewoon spelen?

Er slingeren hier altijd speeltjes over de vloer maar dit geeft geen problemen. Jack speelt niet meer alleen dus herder heeft ze altijd en jack taalt er niet naar.

We kwamen een keer thuis en we zagen ze door het raam heel leuk met elkaar spelen. Ze zagen ons niet. Verder hebben we dit nooit gezien vandaar dat ik denk dat ze wel spelen als wij er niet zijn.. maar mijn man werkt vanuit huis dus zijn ze zelden alleen thuis.

Ze eten elk in hun eigen bench, ook botjes ed kauwen ze daar op.

Mijn vraag ten opzichte van waakzaamheid is hoe hier mee om te gaan. Als we hem apart zetten en dan visite binnen laten wordt het erger, hij blijft dan blaffen en springt bij binnenkomst op schoot van visite. Nu laten we hem in woonkamer en doen voordeur open en zeggen tegen visite honden negeren tot wij zeggen dat ze wel geaaid ed kunnen worden, maar hij blijft blaffen en druk doen (springen, rondjes draaien, hijgen) de eerste 10 minuten dat visite er is of als visite zich weer beweegt.
Ik vraag me af of dat ooit beter gaat worden als het 7 maanden niet veranderd?

Ook vindt ik het aanslaan als er iemand langs tuin of voordeur loopt vervelend voor de buren en mijzelf. Aangezien het een shilo herder betrefd vraag ik me ook af of dit wel af te leren valt.. het is niet zo dat hij niet stopt met blaffen en gelukkig heb ik een dove buurvrouw haha maar ik schaam me eerlijk gezegd als hij aanslaat en mensen zie schrikken..
We zeggen nu ssssttttt … en halen hem bij raam vandaan

20 oktober 2012
20:08
Avatar
Bijke
Member
Members
Forumberichten: 404
Lid sinds:
25 september 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Zoals ik dit lees zijn jullie wel goed bezig met de honden. Alleen denk ik niet dat castreren de oplossing is tegen brommen. De Jack is gewoon onzeker, het lijkt me geen aggressie. Die jonge hond zal hem wel wat irriteren als die zo druk is.
Wat waaksheid betreft: het is een herder en die zijn nu eenmaal attent op hun omgeving en slaan snel aan. Je kunt dit beperken door hem te leren op commando te blaffen. Je leert hem dit zo: bied hem wat lekkers aan en zeg dan : “luid,” o.i.d. dan belonen. Dus alleen belonen als hij op commando blaft. Een slimme hond heeft dit snel door en dan kan je hem het commando: “stil” leren. Dat doe je op de zelfde manier. Als je hond op commando kan blaffen, dan kan hij ook op commando stil zijn.

En dan dat drukke gedrag. Heeft hij wel genoeg rust? Dan bedoel ik of hij niet de hele dag aan het rondstuiteren is. Een hond die overprikkeld is gedraagt zich net zo als een kind dat te weinig slaapt, druk en vervelend. Dat kan je Jack ook vervelend vinden. Dus regelmatig afzonderen zodat hij zijn rust neemt.

Ook moet je hem leren om op zijn plaats te blijven. Ik heb dat al mijn honden geleerd door ze aan te lijnen en vast te zetten op hun vaste plek in de kamer. (haak in de muur) Wanneer hij dat kan, dan kan je hem op zijn plaats sturen als je bezoek hebt. Zolang hij dat niet kan, zul je hem moeten aanlijnen tot hij rustig is en dan natuurlijk je bezoek hem te laten negeren.
Het heeft geen zin om hem in de bench op te sluiten, dan zal het blaffen niet stoppen.

En verder: een hoop geduld, het is nog maar een puber. Hij leert het wel en wordt vanzelf rustiger.

cats-crop-horz-1.jpg

26 oktober 2012
17:52
Avatar
Christa-butterfly
Member
Members
Forumberichten: 925
Lid sinds:
1 juli 2008
sp_UserOfflineSmall Offline

Bijke nogmaals dank! doet me goed te lezen dat je denkt dat we goed bezig zijn.
De aanhouder wint zullen we maar zeggen..
Ik wordt soms onzeker als mensen commentaar hebben namelijk, en ja dat zal hij ook voelen.

Hij krijgt inderdaad te weinig rust. We hebben hier afgelopen woensdag met gedragsdeskundige over gesproken, het is ons nu ook duidelijk dat hij verlatingsangst heeft. Sinds woensdag begonnen met gedragsregels:
– Negeren bij nerveus gedrag (we wilden nog wel eens proberen kalm te aaien)
– Regelmatig jas en sleutels pakken en niet naar buiten (deden we ook al)
– Voordat we weg gaan hond negeren (deden we ook al)

daarnaast medicatie gekregen wat extra van het natuurlijke stofje aanmaakt waardoor hond rust prikkel in hersenen krijgt. We zijn zeer benieuwd moet zeggen dat ik nu al groot positief verschil merk als mijn man deur uit is

Nog vraagje over commando blaffen, moet hij eerst dat kunnen voor comando stil?
Kan ik hem niet belonen met lekkers als hij stil is als ik ssst zeg (ook al is dat dan maar voor 1 tel?)

26 oktober 2012
19:59
Avatar
Bijke
Member
Members
Forumberichten: 404
Lid sinds:
25 september 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Dat ik de volgorde heb genoemd van eerst op commando blaffen en daarna op commando stil, zeg ik omdat het veel makkelijker is hem te laten blaffen (houdt maar wat lekkers voor hem en maak hem enthousiast, dan blaft hij vanzelf) Hij krijgt dan alleen maar iets als JIJ hem het commando geeft. Als je probeert hem stil te krijgen en probeert daarvoor te belonen, dan wordt de link niet begrepen.
En natuurlijk niets geven als hij zelf het initiatief neemt. Er is natuurlijk niets op tegen als je sst zegt als hij blaft, maar ga dat nog niet belonen want dan kan hij de beloning koppelen aan het blaffen dat hij uit zichzelf doet. Leidt hem liever af door iets anders te gaan doen. b.v. iets wat zijn interesse heeft. Succes.

cats-crop-horz-1.jpg

Forum tijdzone: Europe/Amsterdam
Grootst aantal on-line gebruikers ooit: 185
Nu on-line:
Gast(en) 21
Nu op deze pagina:
1 Gast(en)
Top-schrijvers:
Anonymous: 5792
Doggiewomen: 3186
Doggiewoman: 2638
akita: 2290
bubbels: 1638
daanentous: 1557
angel: 1494
aimee: 1228
granny: 1158
dox ar us: 1053
Gebruikers statistieken:
Gasten: 6
Leden: 20753
Moderators: 0
Beheerders: 1
Forum stat.:
Groepen: 7
Forums: 39
Onderwerpen: 11131
Berichten: 78860
Nieuwste leden:
Melzz, Outdoor, Irish wolfhounds of Kate s meadow, Co Di CheFay, Yvedoh, Ronald1971, WatchMyDog Nederland, WatchMyDog, Gaby Gevers, Rene2563
Administratoren: Titatovenaar: 0