We hebben een hond die graag achter katten aan jaagt (graag hulp of reacties) | Gedrag | Berichten

Avatar
Wachtwoord kwijt?
Uitgebreid zoeken
Forum bereik


MatchForumoptiesMinimum lengte zoekwoord is 3 tekens - maximum lengte zoekwoord is 84 tekens
De forums zijn op dit ogenblik gesloten en zijn alleen voor lezen toegankelijk
sp_Feed Onderwerp RSS sp_TopicIcon
We hebben een hond die graag achter katten aan jaagt (graag hulp of reacties)
10 november 2013
16:29
Avatar
MargaBouwman
New Member
Members
Forumberichten: 2
Lid sinds:
10 november 2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Sinds begin augustus hebben wij een Duitse Herder geadopteerd uit Spanje. Alfie heet ie. Hij is super sociaal naar andere mensen toe. Zeer slim, weet kasten en deuren open te maken. Ietwat dominant naar andere honden toe maar als de rangorde eenmaal bepaald is dan is het klaar. We zijn met Alfie naar gehoorzaamheidstraining en dat gaat ook erg goed. Zijn grootste probleem is dat ie achter katten aan wil jagen. Zodra we naar buiten gaan te wandelen zoekt ie om katten. Niets en niemand is dan verder interessant. Zelfs iets lekker laat ie dan liever aan ‘m voorbij gaan. Zelf hebben wij 4 katten die nu noodgedwongen via het dak in de logeerkamer verblijven. Maar Alfie weet dat ze bij ons om huis zijn en is altijd op zoek. Ook tijdens het wandelen is ie constant op zoek naar katten. Sinds een aantal weken begint al wel meer te snuffelen en wat vaker z’n poot op te tillen. In het begin was het 1 keer plassen en klaar. We hebben niet het idee dat ie kwaad in de zin heeft met de katten maar ze gewoon weg wil jagen. Elke keer als ie zoekt corrigeren we hem met een ruk aan die riem en steeds dezelfde woorden “niet doen”. Graag zouden we hulp hebben hierbij. Weet iemand iets? We horen het graag!!

11 november 2013
23:09
Avatar
Jinx
Member
Members
Forumberichten: 147
Lid sinds:
8 juni 2005
sp_UserOfflineSmall Offline

Eerst en vooral wil ik graag zeggen dat het erg fijn is dat je een hond geadopteerd hebt, maar ik zit nogal in met de katten in je verhaal… Ik wil je niet het gevoel geven dat ik hier met mijn wijsvinger sta te zwaaien, maar heb je op voorhand geïnformeerd naar het gedrag van de hond ten opzichte van katten? Vind het zielig voor hen dat zij nu eigenlijk de prijs betalen. Voor zover ik weet, is het echter wel mogelijk om een hond minder op katten te laten reageren, maar daar moet je – zoals bij zoveel dingen bij training – veel tijd insteken. Er is een nuttig Engelstalig filmpje op YT hierover onder de naam “Train your dog to be calm with your cat”, van gebruiker zsianz1. Correcties hebben de neiging om gedrag te onderdrukken in plaats van de kern van het probleem aan te pakken, namelijk dat de hond te opgewonden is in de buurt van katten. Als je gaat corrigeren, doe je dus in feite weinig aan de staat van opwinding: zonder toezicht en de bestaande kans om gestraft te worden, zou de hond er misschien voor kiezen om weer achter katten aan te gaan en dat is niet echt het betrouwbare resultaat dat je wenst te bereiken.

Het komt erop neer dat je de hond nooit de kans geeft om achter katten te gaan. Slaagt de hond daar wel in, dan wordt dit gedrag dankzij de succeservaring versterkt – dit moet je dus steeds zien te vermijden. Eerst heb je de hond aan de lijn en de kat in de buurt (maar nog niet zichtbaar). Het is bij de eerste stap voldoende dat de hond gewoon weet dat de kat ergens is. Je wacht tot de hond rustiger gedrag vertoont en dan beloon je. De kat is geleidelijk aan steeds prominenter aanwezig en de hond leert telkens weer dat rustig blijven meer oplevert dan achter de kat aan te jagen. Ik weet niet of je graag met clickers werkt, maar dit kan de bedoeling voor de hond wel wat verduidelijken en daar wordt ook gebruik van gemaakt in de werkwijze die in het filmpje getoond wordt. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

27 november 2013
14:31
Avatar
MargaBouwman
New Member
Members
Forumberichten: 2
Lid sinds:
10 november 2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Ik ben erg blij met je reactie. Deze methode leek mij ook het beste. Goed gedrag belonen en ik merk dat we daarmee meer bereiken dan straffen. We hebben Alfie natuurlijk eerst de tijd gegeven om te wennen en rustig aan een gehoorzaamheidscursus gedaan waarvoor hij met vlag en wimpel is geslaagd. Ook met andere honden is Alfie erg onzeker. Weet niet wat ie ermee moet. Is dominant en blijft dominant maar doet andere honden eigenlijk niets. Gewoon grommen, bek open en heel onrustig met zijn staart. We zijn nu van plan om Alfie in huis aan te lijnen en dan rustig aan de katten binnen te laten. Goed gedrag belonen. Wat wij van Alfie wisten voordat we hem adopteerden is dat hij sociaal was met mensen en honden. Over katten hadden ze geen idee in het asiel in Spanje. Dus dat risico hebben we genomen. Wij hebben echt engelen geduld met hem en willen ook niet te snel gaan. Ik hou je op de hoogte. Nogmaals bedankt voor je reactie

Forum tijdzone: Europe/Amsterdam
Grootst aantal on-line gebruikers ooit: 185
Nu on-line:
Gast(en) 29
Nu op deze pagina:
1 Gast(en)
Top-schrijvers:
Anonymous: 5792
Doggiewomen: 3186
Doggiewoman: 2638
akita: 2290
bubbels: 1638
daanentous: 1557
angel: 1494
aimee: 1228
granny: 1158
dox ar us: 1053
Gebruikers statistieken:
Gasten: 5
Leden: 20754
Moderators: 0
Beheerders: 1
Forum stat.:
Groepen: 7
Forums: 39
Onderwerpen: 11131
Berichten: 78860
Nieuwste leden:
Melzz, Outdoor, Irish wolfhounds of Kate s meadow, Co Di CheFay, Yvedoh, Ronald1971, WatchMyDog Nederland, WatchMyDog, Gaby Gevers, Rene2563
Administratoren: Titatovenaar: 0