Wetenschappelijke kritiek op Cesar Millan | Gedrag | Berichten

Avatar
Wachtwoord kwijt?
Uitgebreid zoeken
Forum bereik


MatchForumoptiesMinimum lengte zoekwoord is 3 tekens - maximum lengte zoekwoord is 84 tekens
De forums zijn op dit ogenblik gesloten en zijn alleen voor lezen toegankelijk
sp_Feed Onderwerp RSS sp_TopicIcon
Wetenschappelijke kritiek op Cesar Millan
5 juli 2014
17:25
Avatar
Martin67
Member
Members
Forumberichten: 7
Lid sinds:
31 juli 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

De wereldberoemde ‘hondenfluisteraar’ gaat binnenkort op tournee in Europa. Omdat zijn methodes nogal omstreden zijn, is er weer veel beroering ontstaan in de (professionele) hondenwereld. Bekijk de vele hondenpagina’s op facebook, zowel in Nederland als in andere Europese landen, dan constateert men de emoties. Millan krijgt ontzettend veel kritiek. Is dat terecht? ‘Nee’, zeggen de Cesar Millan fans, zij zijn van mening dat de methodes van de Dog Whisperer werken en dat hij op deze manier vele hondenlevens redt. Hondentrainers die kritiek hebben op Millan’s methode krijgen steevast te horen dat zij jaloers zijn, omdat Millan zoveel succes heeft en beroemd is.

Opvallend is dat kritiek op Cesar Millan’s aanpak niet alleen wereldwijd van professionele hondentrainers komt, maar vooral van wetenschappers over de hele wereld.
De laatste decennia is er ontzettend veel onderzoek gedaan naar diergedrag, met name naar (verwilderde) honden en wolven, dit heeft geleid tot veel meer kennis over hondengedrag waardoor er veel betere trainingsmethodes zijn ontwikkeld. Niet alleen beter, maar vooral ook diervriendelijker. Wereldwijd zijn vele wetenschappers dan ook van mening dat Cesar Millan’s methodes niet alleen erg dieronvriendelijk zijn, maar ook erg achterhaald. ‘Cesar Millan’s methodes gaan ruim 20 jaar terug in de tijd’ is een veelgehoorde uitspraak van gedragsbiologen.

Cesar Millan schrijft bijna elk probleemgedrag toe aan dominantieproblemen. Volgens hem wil de hond het leiderschap overnemen waardoor hij niet meer luistert, de eigenaar moet ervoor zorgen dat hij of zij deze positie weer terug wint, dit gaat bijna altijd gepaard met fysiek geweld.
De zogenaamde dominantietheorie stamt af van het samenlevingsverband in een wolvenroedel, maar een 10 jarig onderzoek van wolvenbioloog dr. David Mech in de jaren ’90 van de vorige eeuw ontkracht deze hele theorie. Een wolvenroedel bestaat namelijk niet uit bij elkaar gekomen individuen, maar het bestaat uit een familieverband waar de ouderdieren de natuurlijke leiding over de jongen (van meerdere leeftijden) hebben, er wordt dus helemaal niet gestreden om de leiderschap binnen een roedel (zie ook het artikel: http://www.hondenwijzer.com/do…..antie.html). Uit diverse wetenschappelijk onderzoeken bij honden blijkt ook dat honden nooit een poging doen om de baas te worden.
Vele hondentrainers en wetenschappers spreken zich uit tegen de dominantietheorie, zo werd er in februari een filmpje op internet verspreid waar prominente hondenprofessionals zoals Martin Gaus, Peter Beekman, Nicky Gootjes, Geert De Bolster, Dr. Ian Dunbar, Jane Killion, Judith Lissenberg lieten weten dat zij geen roedelleider wilden zijn. Toch draait de hele werkwijze van Cesar Millan om deze achterhaalde dominantie theorie.

Gedragsproblemen zijn niet binnen een uur op te lossen, bij mensen lukt dat niet, bij dieren evenmin. Om de productie kosten van de shows zo laag mogelijk te houden kiest men voor een snelle oplossing. De oplossingen die in Cesar Millan’s shows getoond worden bestaan uit het met veel fysiek geweld onderdrukken van gedrag, helaas is deze oplossing maar van tijdelijke aard. Eigenlijk wordt er bij deze verouderde trainingstechnieken alleen maar aan symptoombestrijding gedaan, aan de oorzaak van het gedrag wordt niets gedaan, zodat er altijd een probleem blijft bestaan. Sterker nog, uit vele wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat men met deze methodes juist probleemgedrag creëert. Honden zouden juist geneigd zijn om meer agressie te gaan vertonen, die eigenaren dan weer met nog meer fysiek geweld proberen te onderdrukken.
Op de met zorg geselecteerde filmbeelden ziet men dit niet, deze beelden zijn zo gemonteerd dat het altijd eindigt in een happy-end, zoals in een sprookje. Goed voor de kijkcijfers, maar alles behalve goed voor het welzijn van de honden.

Het is dus niet voor niets dat vele wetenschappers Cesar Millan fel bekritiseren. De omstreden methodes van Cesar Millan schaden niet alleen in ernstige mate het dierenwelzijn, hoewel zijn aanpak het gedragsprobleem tijdelijk kan onderdrukken, zorgt het juist voor veel meer agressie bij honden. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat agressieproblemen op deze manier nooit blijvend opgelost worden. Het gevolg is dat door zijn werkwijze juist meer bijtincidenten veroorzaken, het zorgt dus ook voor een maatschappelijk probleem.

In Nederland is een hondentrainer geen beschermd beroep, iedereen kan zich hondentrainer noemen zonder daar ooit enige opleiding voor gevolgd te hebben. Dit betekent dat er nog veel hondentrainers zijn die soortgelijke achterhaalde methodes gebruiken.
Wanneer u als hondenbezitter met uw hond op cursus wilt, kies dan een hondentrainer die goed opgeleid is en zich ook regelmatig bij laat scholen, zodat deze goed op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op hondengebied. Moderne trainingstechnieken zijn niet alleen diervriendelijker, hierbij worden de dieren echt opgevoed in plaats van onderdrukt en zorgen er ook voor dat u bespaard blijft van ernstige (agressie) problemen in de toekomst.
Op de website http://www.hondenwijzer.com kunt u een van een artikel lezen van een Amerikaanse wetenschapper en hondentrainer waarin zij Cesar Millan wetenschappelijk bekritiseert: http://www.hondenwijzer.com/ra…..illan.html

6 juli 2014
10:49
Avatar
Bijke
Member
Members
Forumberichten: 404
Lid sinds:
26 september 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Helemaal mee eens, alleen vind ik dat men momenteel iets is doorgeslagen met de “koekjes methode”.

cats-crop-horz-1.jpg

Forum tijdzone: Europe/Amsterdam
Grootst aantal on-line gebruikers ooit: 185
Nu on-line:
Gast(en) 21
Nu op deze pagina:
1 Gast(en)
Top-schrijvers:
Anonymous: 5792
Doggiewomen: 3186
Doggiewoman: 2638
akita: 2290
bubbels: 1638
daanentous: 1557
angel: 1494
aimee: 1228
granny: 1158
dox ar us: 1053
Gebruikers statistieken:
Gasten: 6
Leden: 20753
Moderators: 0
Beheerders: 1
Forum stat.:
Groepen: 7
Forums: 39
Onderwerpen: 11131
Berichten: 78860
Nieuwste leden:
Melzz, Outdoor, Irish wolfhounds of Kate s meadow, Co Di CheFay, Yvedoh, Ronald1971, WatchMyDog Nederland, WatchMyDog, Gaby Gevers, Rene2563
Administratoren: Titatovenaar: 0