Verslag hondenworkshop 'de hondenfluisteraar' | Gehoorzaamheid | Berichten

Avatar
Wachtwoord kwijt?
Uitgebreid zoeken
Forum bereik


MatchForumoptiesMinimum lengte zoekwoord is 3 tekens - maximum lengte zoekwoord is 84 tekens
De forums zijn op dit ogenblik gesloten en zijn alleen voor lezen toegankelijk
sp_Feed Onderwerp RSS sp_TopicIcon
Verslag hondenworkshop 'de hondenfluisteraar'
24 mei 2007
17:57
Avatar
Neosis
Member
Members
Forumberichten: 18
Lid sinds:
20 mei 2007
sp_UserOfflineSmall Offline

We hebben weer een artikel af en willen jullie de inhoud ervan niet onthouden. Voor foto’s bij dit artikel verwijzen we naar onze website…

[b:1mx45ecd]—[/b:1mx45ecd]

[b:1mx45ecd]Verslag hondenworkshop ‘de hondenfluisteraar'[/b:1mx45ecd]

We hebben in het verleden diverse hondentrainingen gevolgd. Eind 2005 hebben wij onze kennis van honden, hondengedrag en hondenleersystemen naar een nóg wat hoger niveau gebracht door een meerdaagse workshop te volgen van Klaas Wijnberg op Ameland. Het betreft hier de inmiddels geroemde nonverbale(!) ‘Stapcontact-methode‘ van de auteur van de succesvolle hondenboeken ‘De hondenfluisteraar’ en ‘De puppyfluisteraar’.

Wij merken dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar de invulling van deze workshop en gebruik van de methode. Hieronder kun je onze ervaring lezen met zowel positieve als negatieve punten!

[b:1mx45ecd]Opzet en structuur workshop[/b:1mx45ecd]
De workshop betreft een midweek waarbij elke dag er min of meer hetzelfde uitziet:
09.00u – 10.00u, Gezamenlijk ontbijt, tijd voor jezelf
10.00u – 12.00u, Praktijkles: wandelen in de natuur
12.00u – 14.00u, Gezamenlijke lunch, tijd voor jezelf
14.00u – 16.00u, Theorieles
16.00u – 18.00u, Praktijkles: wandelen in de natuur
18.00u – 20.00u, Gezamenlijk dineren
20.00u – 09.00u, Tijd voor jezelf

Zoals je aan het drukke programma kunt zien, is deze workshop géén vakantie! Ook moet je geen 4-sterren hotel verwachten. Alles is echter wel keurig verzorgd. De bungalows zijn netjes en voldoende uitgerust. Het vervoer wordt helemaal geregeld en de workshop is op basis van volpension waarbij het diner wordt genuttigd in een leuk plaatselijk restaurantje.
Hoewel het geen vakantie betreft, ben je er wel echt even helemaal uit. Het is voor het eerst sinds jaren geweest dat we een hele week niet aan ons werk hebben gedacht!

In totaal krijg je circa 10 uur theorieles en circa 20 uur praktijkles. De theorielessen zijn goed verzorgd en ogen professioneel. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van beamer-presentaties met veel beeldmateriaal.
De praktijklessen vinden plaats in de natuur (strand, duinen en bos). Tijdens deze buitensessies wordt de theorie in de praktijk getoond, is er aandacht voor ontwikkelingen in de hondengroep en is er ook nog ruimte voor uitleg over de omgeving.
De honden lopen nagenoeg de hele tijd los waardoor groepsprocessen zoals rangorde en sociale interactie maar ook individuele en rasspecifieke kenmerken prachtig kunnen worden gevolgd.

De midweek is niet (zozeer) bedoeld om de honden iets te leren! Klaas geeft de deelnemers kennis, leert ze observeren en draagt technieken over. Pas bij thuiskomst kan het echte werk beginnen. Desalniettemin hebben we vrijwel alle honden, inclusief onze Bo, al tijdens de midweek zien ‘groeien’.

[b:1mx45ecd]Kennis is macht[/b:1mx45ecd]
Klaas heeft een hele duidelijke insteek bij het opvoeden en trainen van honden: alles wordt gespiegeld aan de natuur. Hierbij staat of valt alles met kennis! Kennis over honden, hondengedrag, sociale interactie, leersystemen, rangorde, enz. Tijdens de workshop wordt er dan ook enorm veel kennis overgedragen.
Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat kennis volgens Klaas moet zijn gebaseerd op feiten. Feiten zijn pas feiten wanneer dit is gebleken na gedegen en aantoonbaar onderzoek. Slechts een enkele keer doet Klaas aannames, maar alleen wanneer deze op logische wijze zijn te beredeneren en berusten op een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.
Niet voor niets verwijst Klaas regelmatig naar literatuur, studies en onderzoeken in zijn boeken en tijdens zijn workshops. Soms worden daardoor bestaande ‘feiten’ onderuit gehaald of op zijn minst sterk genuanceerd!

Klaas is bij zijn werkwijze heel duidelijk en direct waardoor de workshop door sommige mensen op een weliswaar leuke(!) manier als confronterend wordt ervaren.
Hij is hierbij beslist niet drammerig of opdringerig. Je krijgt goed onderbouwde adviezen en je kijkt zelf maar of je er iets mee wilt doen…
Mensen die Klaas nog niet in praktijk hebben meegemaakt, kunnen denken dat hij een betweterige man is, die haast wetenschappelijke workshops geeft. Niets is minder waar! Klaas is een uitermate enthousiaste, open en vriendelijke man die geheel openstaat voor discussie. Hij verwacht heel expliciet eigen inbreng van de deelnemers. De lessen worden vlot en met humor gegeven en vele leuke anekdotes passeren de revue. Het is een man die een hele groep kan boeien, overtuigen en stimuleren!

Niet het succes van de workshop maar wel het plezier dat je eraan beleeft, is natuurlijk wel afhankelijk van weersomstandigheden en de samenstelling van de groep. Wij hadden wat dat betreft geluk.
Onze groep was qua mensen en honden een heel leuk en zeer gemêleerd gezelschap. Er waren deelnemers aanwezig met veel kennis van en jarenlange ervaring met honden, mensen die op hoog niveau met hun hond werkten en behoorlijk kritisch waren. Tegelijkertijd waren er ook enkele zeer onervaren en buitengewoon onwetende deelnemers. De honden, negen in totaal, varieerden van Dwergpincher tot aan Rhodesian Ridgeback.

[b:1mx45ecd]Kosten[/b:1mx45ecd]
Hoewel wij aanvankelijk grote moeite hadden met de hoge prijs van de workshop, vinden wij dit bedrag achteraf gezien beslist de moeite waard. De kosten bedroegen: hoofddeelnemer met hond EUR 625 plus introducé zonder hond EUR 550, gezamenlijk dus EUR 1.175 (slik!). De prijs is inmiddels nog wat omhoog gegaan…

[b:1mx45ecd]Eindconclusie[/b:1mx45ecd]
Terugkijkend kunnen we vaststellen dat de workshop zeer leerzaam was, leuk en goed verzorgd en dat álle deelnemers overtuigd zijn geraakt van deze methodiek en de toepasbaarheid ervan in de praktijk. Kortom op alle fronten een succes dus!

Forum tijdzone: Europe/Amsterdam
Grootst aantal on-line gebruikers ooit: 185
Nu on-line:
Gast(en) 46
Nu op deze pagina:
1 Gast(en)
Top-schrijvers:
Anonymous: 5792
Doggiewomen: 3186
Doggiewoman: 2638
akita: 2290
bubbels: 1638
daanentous: 1557
angel: 1494
aimee: 1228
granny: 1158
dox ar us: 1053
Gebruikers statistieken:
Gasten: 5
Leden: 20754
Moderators: 0
Beheerders: 1
Forum stat.:
Groepen: 7
Forums: 39
Onderwerpen: 11131
Berichten: 78860
Nieuwste leden:
Melzz, Outdoor, Irish wolfhounds of Kate s meadow, Co Di CheFay, Yvedoh, Ronald1971, WatchMyDog Nederland, WatchMyDog, Gaby Gevers, Rene2563
Administratoren: Titatovenaar: 0