Wie helpt Ploes (Tibetaanse Terrier ) aan een nieuw thuis? | Honden zoeken een baasje.. | Berichten

Avatar
Wachtwoord kwijt?
Uitgebreid zoeken
Forum bereik


MatchForumoptiesMinimum lengte zoekwoord is 3 tekens - maximum lengte zoekwoord is 84 tekens
De forums zijn op dit ogenblik gesloten en zijn alleen voor lezen toegankelijk
sp_Feed Onderwerp RSS sp_TopicIcon
Wie helpt Ploes (Tibetaanse Terrier ) aan een nieuw thuis?
21 juli 2008
20:34
Avatar
Oude Eigenaren
New Member
Members
Forumberichten: -1
Lid sinds:
10 augustus 2020
sp_UserOfflineSmall Offline

Onderstaande noodkreet bereikte mij vandaag, indien u vragen/interesse heeft kan u een mailtje sturen naar peter-mirna@hetnet.nl

Ploes – een Tibetaanse Terrier met stamboom – is geboren op 13 mei 2007 (zie foto). Ze was de kleinste uit het nest en was een achterblijvertje. Ze is is daardoor ook wat langer in het nest gebleven, is bijgevoerd en had al een achterstandje. Maar niets om onszelf zorgen om te maken. Vond ook de dierenarts van de fokker. Ploes is met 9 weken uit het nest gegaan en was van het begin af aan al angstig durfde niet de straat op en blafte als er onbekend bezoek kwam. Wij hebben een bedrijf aan huis, waar regelmatig klanten komen. Als pup wilde Ploes al niet benaderd en aangeraakt worden. Ze werd echter wel steeds met deze prikkel geconfronteerd. Op de leeftijd van 4 mnd is Ploes begonnen met angstblaffen vanuit de bench. Op ongeveer 5 à 6 mnd is elleboogdysplasie geconstateerd. De pijn en het ongemak (kreupel lopen) zal zeker niet bijgedragen hebben aan het gevoel van veiligheid bij Ploes. Ploes is rond de 7 maanden gecastreerd (nog voor de eerste loopsheid).
[img:ykfvibi5]http://www.hondenplaza.nl/page/honden_bestanden/Ploes.JPG[/img:ykfvibi5]
Het angstgedrag van Ploes is zeer waarschijnlijk aangeboren. De vraag is in hoeverre hier een lichamelijke (geestelijke) afwijking een rol speelt. Ploes voelt zich absoluut niet veilig in de buurt van anderen, alleen in bijzijn van haar eigen mensen. Dit in combinatie met haar rasachtergrond (enig waakgedrag) maakt dat de hond een hoog chronisch stressniveau heeft. Ze vertoont diverse vormen van OCD (Obsessive Compulsive Disorder).

Ploes heeft moeite met vachtverzorging. Resultaat dat haar lange haren op een gegeven moment niet meer te borstelen waren. Dus op naar de trimster, maar daar liet Ploes een scheerbeurt ook niet toe (bijtgedrag) dus toen maar op naar de dierenarts die haar onder narcose heeft geschoren.

De combinatie van het de angst, de ervaring bij de trimster en de uitspraak van de dierenarts dat Ploes gezien de achterstand eigenlijk nooit het nest had mogen verlaten hebben ons ertoe doen besluiten de hulp van een ervaren gedragstherapeut (Nicky Gootjes) in te roepen. Met goede hoop zijn we met het hele gezin afgereisd in de veronderstelling dat we met een plan van aanpak voor een stevige therapie naar huis zouden gaan om te gaan werken aan een prettigere hond in huis. Voor ons en voor anderen. Bij Nicky hebben we het volgende probleem aangekaart: angstgedrag, zowel binnen als buiten t.a.v. mensen, voorwerpen en geluiden, zeer nerveus gedrag, extreem veel blaffen en uitvallen naar vreemden.

De realiteit was echter harder. Nicky Gootjes was hard in haar conclusie: Ploes loopt over van de stress, leidt aan neurose en heeft het behoorlijk zwaar met zichzelf en de omgeving. De kans op genezing – zeker in de huidige omgeving (klanten die over de vloer komen en spelende kinderen) – wordt op 40% geschat en dat alleen in combinatie met therapie en een rustige omgeving.

Het is zeer de vraag of Ploes voldoende geholpen kan worden om haar welzijn te verbeteren. Dit zal een zoektocht worden, die alleen zinvol zal zijn als de omstandigheden meewerken. Mede vanuit veiligheidsoverwegingen voor de kinderen. Tot nu toe heeft Ploes nog geen bijtincidenten veroorzaakt, maar dat wil niet zeggen dat dit in de toekomst niet zal gebeuren. De hond loopt immers op de toppen van zijn tenen. Gedragstherapie (desensitisatie en herconditionering) in de huidige situatie is zinloos.

Ondanks de harde conclusie willen we eerst toch alles op alles zetten om voor Ploes een nieuw onderkomen te zoeken. Het idee haar om deze reden en op deze leeftijd te laten ‘hemelen’ vinden we toch wel erg rigoreus. Al moeten we deze optie helaas niet uitsluiten. Het lezen van deze inleiding kan wellicht de bij mensen de suggestie wekken dat Ploes een onaardige agressieve onhandelbare hond is, maar dat is niet waar. Ploes is een lieve aanhankelijke hond die in een rustige omgeving goed kan functioneren. Maar in de huidige omgeving en met de aangeboren stress in haar koppie is het haar allemaal te veel.

[b:ykfvibi5]Wat zoeken wij voor Ploes?[/b:ykfvibi5]
Ploes is gebaat bij een leefomgeving met oudere mensen die in een rustige omgeving wonen en weinig bezoek ontvangen. Hierdoor heeft ze rust en weinig onverwachte impulsen. Medicatie en gedragstherapie moeten ertoe bijdragen Ploes rustig te laten worden in zijn koppie. Mensen die bereid zijn deze uitdaging aan te gaan moeten wel bereid zijn om de stappenplannen en adviezen van een gedragstherapeut nauwkeurig op te volgen.

Dit was het verhaal rondom Ploes. Gezien de situatie thuis met de kinderen willen we deze situatie snel maar wel met een goed gevoel regelen. Ik hoop dat hondenplaza hier misschien aandacht aan kan besteden middels een oproep. Hopelijk zit er ergens in het ledenbestand van Hondenplaza iemand die Ploes kan en wil helpen.

21 juli 2008
21:31
Avatar
parelridder
Member
Members
Forumberichten: 70
Lid sinds:
15 juli 2008
sp_UserOfflineSmall Offline

Wat een aangrijpend verhaal,moet enorm moeilijk zijn tot de conclusie te komen dat je hondje een handicap heeft waarmee hij niet happy kan zijn in z’n huidige gezin en mogelijk zelfs helemaal niet [Beeld niet gevonden]
Ik vrees dat het aktieve en zo afwisseld mogelijke leven dat wij leiden evenmin past bij Ploes, maar hoop van harte dat er een adresje gevonden wordt waar hij wel goed kan (leren) funktioneren en een fijne toekomst tegemoet gaat zonder al te grote angst en stress.

Forum tijdzone: Europe/Amsterdam
Grootst aantal on-line gebruikers ooit: 185
Nu on-line:
Gast(en) 20
Nu op deze pagina:
1 Gast(en)
Top-schrijvers:
Anonymous: 5792
Doggiewomen: 3186
Doggiewoman: 2638
akita: 2290
bubbels: 1638
daanentous: 1557
angel: 1494
aimee: 1228
granny: 1158
dox ar us: 1053
Gebruikers statistieken:
Gasten: 5
Leden: 20754
Moderators: 0
Beheerders: 1
Forum stat.:
Groepen: 7
Forums: 39
Onderwerpen: 11131
Berichten: 78860
Nieuwste leden:
Melzz, Outdoor, Irish wolfhounds of Kate s meadow, Co Di CheFay, Yvedoh, Ronald1971, WatchMyDog Nederland, WatchMyDog, Gaby Gevers, Rene2563
Administratoren: Titatovenaar: 0